11 de febrer 2016

MENJAR ECOLÒGIC A L’ESCOLA MARINADA!!! QUÈ? COM? I PER QUÈ ?

La comissió de menjador del Consell Escolar de l’escola (formada per mestres, pares i mares i membres de l’equip directiu) ja feia un temps que
estàvem estudiant la possibilitat d’introduir de manera progressiva i en funció dels recursos disponibles, menjar ecològic en els àpats dels nostres
fills i filles. Enguany, amb l’ajuda i el compromís de Menjares; l’empresa que s’encarrega de gestionar el nostre menjador (contractació de personal, elaboració de menús, compra de productes...); hem pogut iniciar aquest canvi progressiu cap als menús ecològics. Però....


Per què aquest canvi?

El fet és que hi ha estudis que evidencien que el menjar ecològic té més efectes positius sobre la salut que el convencional ; el departament de salut i el d’ensenyament dóna orientacions clares per anar avançant en aquest sentit i a la nostra escola estem convençuts i decidits a fer tots els passos possibles per aconseguir un servei de menjador de la millor qualitat que siguem capaços de tenir amb els diners que paguen les famílies.


Què vol dir menjar ecològic?

Un aliment ecològic és aquell que s’ha elaborat seguint els principis de la
producció agrària ecològica, segons el reglament europeu (CE) 834/2007.
L’objectiu és obtenir aliments de gran qualitat, sans, nutritius, saborosos i
lliures de residus, tot respectant el medi ambient.
 

I en què es basa tot això? Doncs ben senzill, el que busca l’agricultura
ecològica és:


1. Respectar la fertilitat natural de la terra i els seus cicles.
2. Preservar la biodiversitat biològica: Varietats, espècies i races.
3. No utilitzar productes químics com pesticides, plaguicides, fungicides o herbicides, minimitzant així la petjada ecològica.
4. No utilitzar organismes modificats genèticament.
5. Fer una gestió responsable dels recursos.
6. Respectar al màxim el benestar dels animals.
7. Restringir molt l’ús d’additius alimentaris.


I què en traiem del fet que el que mengem sigui ecològic?

Entre moltes raons avui, us en direm un parell :
Existeixen proves que ens indiquen que el consum de menjar ecològic pot
tenir efectes positius sobre la nostra salut. Així per exemple , un treball científic molt recent (1), que ha analitzat amb detall les dades de 343 estudis ja existents, ha arribat a la conclusió que els aliments ecològics són més rics en antioxidants i presenten nivells més baixos de metalls tòxics i pesticides. El nivell d'antioxidants present en els aliments ecològics és entre un 19% i un 69% més alt que en els aliments convencionals. (Aquest estudi ha estat esmentat a revistes com l’ARA; o The Guardian).


Aquesta dada potser no ens aporta res si no ens diuen que... els antioxidants
ajuden a prevenir moltes malalties cardiovasculars i degeneratives, entre elles el càncer!!!


D’altra banda els metalls tòxics poden produir efectes negatius en el desenvolupament dels nens, i l’acumulació de Mercuri o Plom en el nostre cos provoquen malalties greus i alguns tipus de càncer.

També hi ha estudis de laboratori que relacionen el millor estat d’animals
amb el consum d’aliments ecològics (2)


Per tant, per què no apostar per un menjar lliure de metalls i amb més
antioxidants a l’escola?


Com pots identificar un aliment ecològic a l’escola i arreu ?


Els aliments ecològics es poden trobar a les botigues amb el nom d’ecològic, orgànic, biològic, eco o bio, i cooperatives de consum (al Masnou n’hi ha una!)
A més, si es volen tenir garanties de que es tracta d’un aliment ecològic ha d’estar certificat per les autoritats de control pertinents. En el cas dels productes catalans ho fa el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i la Unió Europea. S’identifica visualment a través dels segells del CCPAE i per l’Eurofulla .




Finalment, qui ens porta actualment els productes ecològics a l’escola?


 
Des d’aquest Novembre, han començat a portar-nos fruites i verdures uns pagesos que fan agricultura ecològica i que es troben al mateix Masnou, molt a prop de l’escola! . Es diuen L ’Aurora del Camp. Els camps els porten 2 socis, el Gilad i el Roger, i aquí us en deixem dos petits articles, per si en voleu saber més!


La agricultura ecológica se queda sin ayuda
Kids
 

Comissió de menjador
 

Articles referenciats al document:
1 Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811. doi: 10.1017/S0007114514001366. Epub 2014
Jun 26.
Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide
residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.

2. PLoS One. 2013;8(1):e52988. doi: 10.1371/journal.pone.0052988. Epub 2013 Jan 9.
Organically grown food provides health benefits to Drosophila melanogaster.



2 comentaris:

Laura Oliva ha dit...

Moltes gràcies per la informació. Molt interessant

Alfred ha dit...

L'he trobat molt interessant, aquest article. Gràcies per la feina que feu!