13 de desembre 2017

Manifest USTEC i manifestació de la comunitat educativa

Benvolgudes i benvolguts, 


us fem arribar aquest manifest de solidaritat internacional amb l'escola catalana que junt amb altres actors hem impulsat des de la USTEC-STES (IAC) davant l'actual situació d'atacs a l'escola catalana.

La comunitat educativa catalana està patint atacs injustificables en el context de la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya:
  • Molts centres educatius s’inclouen entre els col·legis electorals violentament assaltats per la policia durant el referèndum de l’1 d’octubre; atacs que van deixar més de mil persones ferides.
  • Diverses membres del professorat que van parlar d’aquests fets a l’aula (per exemple, explicant a l’alumnat per què l’entrada de la seva escola es trobava destrossada) han estat denunciats als tribunals.
  • El govern espanyol utilitza l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per trencar el model d’escola catalana, producte de molts anys de feina i que gaudeix d’un ampli consens social.
  • Intenten revertir el model lingüístic a l’escola catalana que ha aconseguit que l’alumnat surti de l’escola amb un bon nivell tant del català com del castellà.
  • Han denunciat davant els tribunals el portaveu del principal sindicat de professorat, per haver rebutjat aquestes imposicions i per haver defensat el model educatiu actual.
Segons el currículum vigent a Catalunya: 'La finalitat de l’educació és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per a entendre el món en què estan creixent i que els guiïn en el seu actuar; i posar les bases perquè esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica a la societat plural, diversa i en canvi continu, que els ha tocat viure'. Cap sistema escolar és perfecte, i ningú no nega que hi ha coses per millorar a Catalunya - per exemple, professorat, famílies i estudiants han hagut de sortir al carrer per defensar l’escola pública de privatitzacions i retallades - però l’escola catalana ha jugat i juga un paper positiu en la societat.
Les campanyes actuals de criminalització - tant contra aquest model com contra el professorat i els seus sindicats— propugnen públicament una involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística. Posen en risc un model educatiu català compromès amb la igualtat d’oportunitat dels infants i amb els valors cívics i democràtics de convivència. Són un cas extrem de la tendència global d’intentar revertir els avenços pedagògics aconseguits al llarg de l’últim mig segle.
Els i les sotassignants expressem el nostre ple suport per la comunitat educativa catalana, i la nostra oposició a la repressió que està patint.

Nota: Els dies 16 i 17 de desembre se celebrarà una reunió a Barcelona sobre la solidaritat internacional amb Catalunya. El dissabte, 16 de desembre, a la tarda, hi haurà una sessió sobre la defensa de l’escola catalana. Més detalls al web principal: withcatalonia.org 

I diumenge 17 hi haurà una manifestació convocada per tota la comunitat educativa catalana i la societat en general. Tindrà lloc a les 12h, a la Pl. Universitat



No hi falteu i no oblideu portar la vostra samarreta groga!

Solidaritat amb la comunitat educativa catalana